Find us on Google+ 6 ponturi ca sa nu fiti inselat de taximetristi! - editoriale

6 ponturi ca sa nu fiti inselat de taximetristi!

Intre cele cateva mii de taximetre care circula prin Bucuresti, ati intalnit desigur (si toate lumea stie care sunt punctele cheie ale acestui tip de „business”) si taximetristi ce traiesc din naivitatea clientilor lor, care afiseaza un alt tarif, sau niciun tarif, sau care nu au nici aparat de marcat. Mihai Ghisa, reprezentantul “taxi Pelicanul”, va ofera câteva ponturi pe care ar trebui sa le luati în seama ca sa nu fiti pacaliti:

1. Aveti grija de unde luati taxiul! Când sunteti grabiti, evitati sa luati taxiuri din punctele de tranzit din Capitala, cum sunt Gara de Nord, aeroporturile sau autogarile. Mai bine faceti o comanda telefonica. Noaptea, sunt de evitat taxiurile parcate în jurul cluburilor, pentru ca, în multe cazuri, taximetristii stau la marea ciupeala si profita de faptul ca unii sunt mai “distrati” dupa o noapte petrecuta în club.

2. Uitati-va de doua ori la tariful si autorizatia de pe portiera! Unii taximetristi afiseaza tariful pe portiere într-o sintaxa inversata, de tipul “lei 3,5”, în loc de “3,5 lei”, iar pluralul substantivului “leu” e scris pe portiera cu majuscule, în asa fel încât “I”-ul din coada sa aduca cu cifra “1”. Si cum virgula e minuscula, clientii neatenti pot crede ca e vorba de un tarif de 1,35 de lei pe kilometru, în locul celui real, de 3,5 lei. Pentru a fi siguri ca taximetristul e de buna credita, uitati- va la placuta autorizatiei, care trebuie sa aiba însemnele Primariei Generale.

3. Întrebati de la bun început daca vi se poate elibera bonul fiscal! Toate nemultumirile dumneavoastra, care se pot transforma în reclamatii, trebuie demonstrate în cele din urma cu bonul fiscal. Fara acesta nu se poate lua nici o masura împotriva taximetristului care v-a tras pe sfoara în timpul cursei, iar autoritatile nu-l pot ancheta. Daca refuza eliberarea bonului, sunati la Politie.

4. Atentie maxima la aparatul de taxat! Pentru a nu fi înselati, trebuie sa fiti atenti la afisajul aparatului de taxat, pentru a sesiza eventualele cresteri artificiale ale tarifului. Cea mai utilizata metoda prin care se fraudeaza aparatul e asa-numita “maimuta”, un dispozitiv prin care se mareste în mod artificial pretul curselor. Dispozitivul se cupleaza în mod artizanal la instalatia electrica a aparatului de taxat care, prin intermediul unui comutator, introduce impulsuri fictive în aparat.

5. Pentru comoditatea dv., fiti atent la înfatisarea taximetristului. Acesta trebuie sa fie îmbracat decent. Masina trebuie sa fie îngrijita. Daca va deranjeaza muzica, puteti sa-i atrageti atentia, iar acesta e obligat sa va satisfaca cererea.

6. Cum faceti reclamatie? Clientii care sesizeaza nereguli se pot adresa Politiei Rutiere, Corpului de Control al Primariei sau Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului. Pentru a sesiza inspectorii Primariei Generale, trebuie sa sunati la 021.305.55.00, interior 1209, iar în cazul ANPC, pentru Bucuresti, e valabil numarul 021.9660. De asemenea, puteti suna la dispeceratul firmei de taxi pentru a sesiza problema.

 

Sursa: Libertatea.

6 Comments

 1. Mihai spune:

  Intr-adevar, la recomandarea numarul 5 nu m-as fi putut gandi niciodata. Va multumesc 🙂

 2. Daniela spune:

  Nu prea mai circul cu taxi-ul! Fiind un oras mic nu prea ma incurc sa merg cu taxiul. Mai bine plec de acasa mai repede decat sa iau taxi-ul.

 3. Seminee spune:

  In general taximetristii pirati se bazeaza pe faptul ca nu o sa faci tu reclamatie pentru 20 de lei. Cei de la Gara de Nord si aeroporturi se bazeaza mai mult pe faptul ca esti strain si nu sti cum merge treaba pe aici, si sa sti ca le merge bine treaba. Eu o prietena de familie la vreo 60 de ani care, pana anul trecut, nu mai trecuse prin Romania de vreo 8 ani asa, cand a luat taxi de la aeroport spre gara i-a luat ala vreo 80 de lei mi se pare, nu mai stiu sigur, dar tin minte ca m-am minunat.

 4. Imobiliare Bihor spune:

  @ Daniela: Tu, insa daca stai in Bucuresti, este 2 dimineata si nu prea ai cum ajunge dintr-o parte in alta a orasului decat cu taxiul, o sa-l folosesti 100%. Cert e ca nu prea poti sa le faci fata taximetristilor decat daca cunosti orasul foarte bine, daca esti atent si daca nu te intimidezi in fata lor 🙂

 5. Tasia spune:

  Eu am intalnit si taximetristi de treaba. Unul chiar m-a avertizat in legatura cu aceste maimute si mi-a zis sa fiu atenta la limbajul sau convorbirile dintre taximetristi.

 6. Andrada hostess spune:

  Nesimtiti … dar ai uitat sa mentionezi ca e bine sa ai si un gps sau o harta alaturi, pentru ca daca nu cunosti orasul si te tot plimba, evident platesti mai mult

Leave a Comment

6 ponturi ca sa nu fiti inselat de taximetristi!