Find us on Google+ Cum alegem un televizor potrivit - electronice si electrocasnice

Cum alegem un televizor potrivit

Existand atat de multe modele de televizoare Full HD sau, mai nou, 4K(ce ofera o rezolutie de patru ori mai mare fata de rezolutia 1080p), alegerea unuia pentru locuinta ta care sa fie nu doar suficient de mare, cat si calitativ, poate fi una dintre cele mai grele decizii pe care va trebui sa le iei.

Trebuie luat in considerare si progresul tehnologic, gandindu-ne ca nu vom mai aduce in discutie subiectul televizoarelor vechi ce isi pierdeau o buna parte din claritatea imaginii pe masura ce ne apropiam din ce in ce mai mult de ecran.

Noile tehnologii permit acum producatorilor de televizoare sa aduca pe piata ecrane cu rezolutii suficient de mari incat orice dimensiune a afisajului electronicului sa nu reduca sub nicio forma calitatea imaginii afisate, indiferent de pozitia pe care utilizatorul o are fata de display.

Tot mai multe branduri cauta sa furnizeze cumparatorilor cele mai bune televizoare posibile, axandu-se pe realizarea unor modele cu ecrane cat mai mari. Statisticile arata ca tot mai multi clienti dornici de a inlocui vechiul televizor sunt interesati de acele modele ce au diagonala mai mare.

Daca televizoarelor cu diagonala de cel mult 80cm inca le sunt atribuite rezolutia HD, cele ce depasesc aceasta limita intra deja in categoria televizoarelor Full HD sau chiar Ultra HD. In principiu, achizitia unui model care sa corespunda acestor criterii tine de trei factori: spatiu, buget si preferinte.

Totusi, cat de mare ar trebui sa fie televizorul pentru a te bucura din plin de achizitia pe care tocmai urmeaza sa o faci? Vom lasa deoparte detaliile tehnice si va vom oferi doar cateva idei care sa va ghideze spre televizorul ideal.

Greutatea

In cazul in care ai de gand sa fie montat pe perete, folosind un suport, greutatea sa chiar conteaza. Asigura-te ca suportul sau si materialul din care este confectionat e capabil sa suporte greutatea televizorului pe care urmeaza sa il achizitionezi.

In general, televizoarele obisnuite au o greutate medie de 20-30 de kg, numarul fiind direct proportional cu dimensiunea si tipul ecranului. Cele mai usoare televizoare sunt adesea cele de tip LED, unde un model de aproximativ 60 cm poate avea o greutate de cel mult 15 kg.

Chiar si un televizor 4K cu ecranul de aproximativ 150 cm nu depaseste valorea de 40 kg in greutate. Anumite modele sunt cu adevarat grele si voluminoase, motiv pentru care e indicat sa iei masurile necesare in cazul in care planuiesti sa il pozitionezi pe un perete si sa fii sigur ca va ramane acolo.

Dimensiunea

Inainte de a te decide ce marime a televizorului este potrivita pentru tine, ti-am sugera sa faci cateva masuratori in locuinta si sa descoperi ce diagonala ar fi potrivita pentru spatiul pe care il ai in incaperea ce va gazdui electronicul.

Daca incaperea respectiva nu solicita prezenta unui dispozitiv prea voluminos, ai avantajul de a putea selecta unul dintre modelele de televizoare ieftine de pe piata, economisind bani fara a sacrifica foarte mult din calitatea televizorului.

Cand vine vorba de dimensiuni, cativa centimetri in plus sau in minus parca nu suna ca si cum te-ai confrunta cu o problema majora. Adu-ti aminte ca acea dimensiune este reprezentativa lungimii diagonalei si ca o diferenta mica poate aduce schimbari substantiale atat in inaltime, cat si in latime.

De asemenea, grosimea ramei are impact asupra dimensiunii electronicului propriu-zis. Un televizor cu rama subtire va fi mai mic decat un altul care are aceeasi lungime a diagonalei, dar rama mai groasa. Din moment ce marginea nu aduce mari beneficii, cauta un model a carei rama sa fie cat mai subtire.

Masuratorile prestabilite iti vor aduce garantat un televizor potrivit pentru locuinta ta cel putin din punct de vedere estetic. Atunci cand vezi o multitudine de televizoare prezentate pe suprafata unui perete din magazin, iti va fi foarte dificil sa-ti dai seama care este cel ideal.

In momentul in care ai deja dimensiunile din locuinta ta in dotare, numarul de televizoare despre care vei dori sa obtii informatii se va limita doar la dispozitivele care sa indeplineasca acest criteriu al spatiului disponibil.

Locatia

Optiunile care par a fi cele mai comune sunt acelea in care alegi un televizor pentru un dormitor sau pentru living. Cumparatorii sunt mai putini pretentiosi cand vine vorba de cumpararea unui TV pentru dormitor, alegand doar dispozitive mici, deoarece ecranele lor sunt potrivite pentru incaperile mai putin voluminoase.

Cat despre living, televizorul se doreste a fi cat mai mare si mai calitativ, mai ales daca reprezinta de multe ori principala sursa de divertisment a acelei incaperi, in jurul careia se strange toata familia pentru a urmari o emisiune TV, un film, un meci de fotbal sau pentru a fi conectat la consola de jocuri.

Multe familii pornesc spre magazine cu ideea de a se intoarce acasa cu un televizor cu diagonala de cel putin 120 cm pentru living. Cat despre dormitor, intervalul 60-120 cm pare a acapara cele mai bune televizoare.

Distanta fata de ecran

In urma unor cercetari s-a demonstrat faptul ca ochiul uman ar trebui sa se afle la o anumita distanta fata de ecran pentru a putea beneficia nu doar de o imagine calitativa, cat si de conditiile de lumina la care ochiul se poate adapta.

Conform acestor cercetari, distanta optima dintre ochiul utilizatorului si ecranul televizorului ar trebui sa fie egala cu rezultatul inmultirii lungimii diagonelei cu ~1.6. Spre exemplu, pentru un televizor de 60 cm, persoana care urmareste televizorul ar trebui sa se afle la o distanta de 96 cm fata de display.

Aceasta regula se aplica in cazul televizoarelor Full HD. Cat despre cele cu rezolutia 4K, principiul pare a nu se fi schimbat, cel putin pana in acest moment.

Factorii prezentati mai sus va vor aduce un dispozitiv adecvat locuintei tale. Detaliile tehnice sunt la fel de relevante, motiv pentru care nu trebuie sa faceti abstractie de rezolutie, unghiul de vizualizare, tipul ecranului sau functiile speciale.

Comments are closed.

Cum alegem un televizor potrivit