Daca va doriti niste dinti perfecti si sanatosi, nu este suficient sa avem grija de ei in sensul unei igiene perfecte sau chiar al vizitei in mod regulat la stomatolog. Trebuie, de asemenea, sa avem grija la ceea ce mancam, deoarece exista o serie de alimente care, desi pot fi sanatoase pentru organism, au un efect nefast asupra dintilor si a smaltului. Un efect al acestora este chiar ingalbenirea dintilor, semn ca smaltul lor a fost deja primejduit.
Dulciurile, stim cu totii, sunt neprietenosi cu dantura noastra, insa ar putea fi o noutate pentru unii dintre noi faptul ca nu doar dulciurile „dulci” dauneaza smaltului, ci si cele acrisoare, care contin acid citric. Ar fi bine, asadar, sa inlocuiti jeleurile de fructe, de exemplu, cu fructe proaspete care nu numai ca sunt mai sanatoase pentru organism, dar nu dauneaza nici dintilor nostri.
Aveti grija si atunci cand consumati iaurt, deoarece probioticele continute de acesta nu au atat de multe beneficii pentru dantura cum au pentru stomac si organism. Acidul lactic pe care il contine poate eroda smalul, asa ca o buna varianta ar putea fi un iaurt lichid, care poate fi baut cu paiul.
Muraturile se afla si ele pe lista alimentelor ce afecteaza smaltul. Daca va plac si le consumati mult, ar fi bine sa va spalati pe dinti dupa masa la care le-ati consumat.
Bauturile carbogazoase, atat cele transparente, cat si cele colorate, pot subtia smaltul dentar, iar ultimele il pot chiar colora. Acestea nu sunt benefice in niciun fel nici pentru organism, asa ca cel mai recomandabil ar fi sa renuntati la ele. Totusi, daca nu doriti acest lucru, le puteti micsora efectul daunator asupra dintilor combinandu-le cu alte alimente.
Smootie-urile din fructe, atat de necesare in special atunci cand vrem sa urmam vreo dieta, pot fi si ele periculoase pentru dantura, mai ales cand sunt consumate pe o perioada mai lunga de timp. Acidul citric este din nou elementul activ care ne poate afecta dintii, astfel ca e bine sa bem putina apa pentru a neutraliza efectul acestuia dupa ce consumam un smoothie.
Vestea buna este ca aceste alimente nu trebuie eliminate complet din meniu, pentru ca, daca invatam care sunt ele, le putem neutraliza efectele combinandu-le cu „antidotul” potrivit.