Find us on Google+ Atelier de masti venetiene - ateliere

Atelier de masti venetiene

Din 12 martie, fundatia Calea Victoriei va invita la un atelier de masti venetiene, pe parcursul caruia veti descoperi, alaturi de Beatrice Iordan, frumusetea mastilor venetiene.

In cele doua sesiuni ale atelierului practic de masti venetiene, veti invata sa modelati (pentru a realiza suportul mastii), veti invata tehnica de papier-mache si veti afla cate ceva din cromatismul acestui tip de masca. Folosind tehnica de papier-mache, veti incerca sa va apropiati cat mai mult de masca venetiana si va veti confectiona singuri mastile, pornind de la zero.

Candva mastile aveau o folosinta practica. La adapostul acestora, Dogele si cel mai sarac venetian aveau aceleasi drepturi. Sub masca, venetienilor le era permis sa faca tot felul de “lucruri rusinoase” si scapau, pentru o vreme, de rigorile sociale si morale. In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoane de vaza, localnici sau turisti care soseau incognito la Venetia pentru a petrece fara a fi recunoscuti. Cu aceasta ocazie, toata lumea purta masti. In vremea republicii controlate de oligarhie, carnavalul lasa poporului iluzia ca, pentru scurt timp, devine egal conducatorilor. La adapostul mastilor venetiene, oamenii simpli puteau rade in public de mai marii vremii.

Carnavalul venetian a fost infiintat in anul 1100. Cel mai vechi document care face referire la acest carnaval dateaza din 2 mai 1268. Inca de pe atunci, oamenii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau. Un decret din 13 august 1608 a limitat purtatul mastilor doar pe perioada Carnavalului si a banchetelor oficiale. Candva, manifestarea dura cateva luni: din a doua zi de Craciun pana in ultima zi dinaintea Postului Mare. Acum se tine doar in cele doua saptamani dinaintea Miercurii Cenusii, ziua care marcheaza intrarea in post si totodata trecerea de la iarna la primavara.

Durata: 2 ateliere
Cost: 120 ron (include materialele de lucru)
Inscrieri: contact@victoriei.ro

Data: 12 martie 2011

Atelier de masti venetiene

Fundatia Calea Victoriei

5 Comments

 1. Paul spune:

  Interesant workshop, dar era mai incitant daca avea loc in perioada carnavalului de la Venetia si nu la 4 zile dupa inchiderea oficiala a acestuia 🙂

 2. articole copii spune:

  E greu sa faci asa ceva!

 3. Daniela spune:

  Presupun ca sunt greu de realizat dar arata si bine. chiar din cauza asta imi doresc una.

 4. Desene Animate spune:

  foarte greu de realizat aceste masti, dar totusi multi vor asa ceva se pare;)) si eu mi-as dori una

 5. Jorjette spune:

  Îmi plac la nebunie măştile. Chiar de sărbători am fost în Italia şi am putut să mă “delectez” cu ceva măşti. E ceva misterios la aceste măşti şi totuşi ceva elegant.

  Mă gândeam într-o perioadă chiar să-mi confecţionez singură una, însă m-am luat cu altele. Am o prietenă din alt oraş care este foarte pasionată şi chiar a reuşit să facă câteva – era foarte încântată.

  Nu e nici foarte greu, însă nici uşor şi atunci când faci cu mâna ta e o altă satisfacţie – trebuie doar puţină răbdare şi câteva informaţi.

  Oricum am aflat în acest articol informaţii pe care nu le ştiam – nu ştiam de exemplu că oamenii de rând puteau să le folosească pentru a râde în public. Din ceea ce am văzut până în prezent, aceste măşti erau folosite la balurile mascate.

Atelier de masti venetiene