Cafe Wien

“De ce m-as intoarce zilnic la Café Wien in Sibiu” , asa mi-ar fi placut sa imi intitulez aceasta recenzie, pentru ca apoi sa raspund pe indelete, clar si raspicat. Café Wien este o cafenea ce isi imparte curtea si privelistea cu Biserica Evanghelica, alaturare care nu deranjeaza deloc, indiferent de optiunea religioasa si manifestarile adoptate. Curtea este organizata la dunga, lucind de curatenie si avand aerul acela de doamna in varsta care impune suficient respect prin propria-i prezenta. Cealalta panorama oferita oaspetilor apartine orasului de jos, care-si revarsa acoperisurile colorate ca pe o imagine fragmentata de caleidoscop. Mi-au placut florile asezate in ghivece mari langa intrare, atat de mult incat mi-a luat ceva sa ma pot dezlipi de zidul de caramida, pavaza orasului ascuns.

Anuntul de la intrarea in Café Wien declara protocolar ca diminetile de week-end se bucura de concert de pian la matineu. Am intrat cu un aer putin pretios, cerut de preconceputa idee cum ca o locatie cu iz cultural cere seriozitate multa. Mea culpa, nu despre asta este vorba la Café Wien, ci despre locul ideal pentru un gand frumos si caldura sufleteasca. Muzicii i se datoreaza jumatate din atmosfera, insa am convingerea ca celelalte cinci zile ale saptamanii nu raman cu nimic mai prejos. Doar se bucura si ele de mobilierul de lemn, cu patina indemnatoare la nostalgie. Doar de luni pana vineri preparatele sunt la fel de gustoase, iar servirea la fel de amabila. Dar dimineata mea de sambata este deocamdata singura zi pentru care pot marturisi cert si cu toata inima ca la Café Wien iti place cu adevarat sa existi.

Desi nu prea stufos, meniul de la Café Wien se potriveste perfect conceptului, are fix cat trebuie din ce trebuie. Nu poti gasi niciun sortiment ce nu-si are locul, nu te poti plange ca ti-ai dori ceva ce nu ti-e la indemana. Dorinta de original e satisfacuta de laptele cald servit cu sortimente diverse de bomboane de ciocolata si de ciocolata calda cu lichior, iar cea de classic de cappuccino-ul cu spuma de lapte plus scortisoara si espresso-ul ce poate trezi orice somnoros. Va rog sa luati o felie aurie de strudel, fie el cu mere sau branza dulce, pe care sa il savurati alaturi de un ceai verde cu multa lamaie si miere. Daca vreti, iarna fiind sau amenintand sa fie, combinati o felie de tort vienez (cu ciocolata pe deasupra si crema de marmelada la care nu te astepti, dar atat de bune impreuna!) cu o ceasca de cafea aburinda. Important este sa stiti sa va cuibariti pe o canapea, cu cana in mainile impreunate, cu dulceata tortului inca staruind chiar si dupa ultima lingurita si sa priviti in jur. Veti vedea exact oamenii aceia care stiu sa iubeasca Sibiul cu totul si sa-i sporeasca farmecul. Oameni care vin cu o carte buna sau imprumuta civilizat un ziar de pe una din masutele special amenajate ale cafenelei si isi acorda un moment de respiro dupa o saptamana plina. Oamenii care stiu ca uneori cu putin poti face mult pentru tine. Am vazut la o masa alaturata o doamna in varsta, eleganta si sofisticata, citind un hebdomadaire intre doua inghitituri de cafea. Dar de asemenea am avut alaturi si doi tovarasi veseli, servind un mic-dejun tipic vienez (wursteli cu chifle calde) si dezbatand noutatile urbei. Ceea ce demonstreaza ca impresia elitista lasata de Café Wien nu tine de cum te imbraci si cati filosofi poti enumera in 30 de secunde, ci de atitudine, de capacitatea fiecaruia de a se bucura de micile detalii care fac diferenta.

Eu m-am asezat cu privirea pierduta pe geamul usor aburit, am comandat o ciocolata calda si o felie de tort si am redevenit copil. Poate nu m-am trezit copilul care-am fost, insa am reusit cu brio sa mi-l imaginez stand langa mine pe micul lord Fountelroy (stiu, e englez, dar are prestanta necesara si vocabularul elogios potrivit la Café Wien). Am ascultat pianul in surdina, am chicotit de placere ca mi-am facut mustati din frisca, m-am tot uitat pe fereastra desenand conturul acoperisurilor si cautand forme ciudate in nori. Mai e nevoie sa spun de ce m-as intoarce zilnic in acest loc? Ar mai fi tartele cu fructe si linistea conversatiilor, tortul cu nuca si zambetul chelnerului, fresh-ul de portocale cu pulpa si senzatia ca ti-ai gasit in sfarsit locul.

Cafe Wien

Piata Huet nr.4, Sibiu
Tel: 0269/223.223
Web: www.cafewien.ro

Comments are closed.

Cafe Wien