Find us on Google+ Concert in memoriam George Georgescu - concerte

Concert in memoriam George Georgescu

Vineri, 26 octombrie 2012, de la ora 19.00, pe scena Salii Radio, un mare dirijor roman al vremurilor noastre, Cristian Mandeal, alaturi de violonista Mihaela Martin, aplaudata in numeroase sali prestigioase din intreaga lume, acompaniati de Orchestra Nationala Radio, il vor omagia pe George Georgescu, unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a dat vreodata Romania.

Concertul se inscrie in seria de manifestari realizate in Bucuresti la implinirea a 125 de ani de la nasterea dirijorului si, cu aceasta ocazie, in pauza evenimentului, Editura Casa Radio va lansa cea mai noua aparitie din seria discografica „Arta lui George Georgescu”, dedicata muzicii romanesti a secolului XX. Albumul cuprinde o selectie de inregistrari istorice din Arhivele Radio Romania, realizata de compozitorul si muzicologul Pascal Bentoiu, si restituie publicului momente interpretative de referinta din creatia celor mai reprezentativi muzicieni romani: Mihail Jora, Theodor Rogalski, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri si George Enescu. Personalitatea marelui dirijor, interesul sau constant pentru muzica romaneasca si valoarea inegalabila a inregistrarilor oferite melomanilor pe noul CD al Editurii Casa Radio vor fi evocate de profesorii Viorel Cosma si Valentina Sandu-Dediu. Seria de manifestari dedicate dirijorului George Georgescu a fost deschisa la inceputul lunii octombrie cu doua concerte susținute de Filarmonica „George Enescu“ la Ateneul Roman, evenimente promovate  in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Unul dintre cel mai faimosi dirijori ai lumii, George Georgescu dirija Filarmonica din Berlin in anul 1918  iar in 1926 pe cea din New York, fiind unul dintre cei mai importanti si mai longevivi directori pe care i-a avut vreodata Filarmonica din Bucuresti. Dirijor, academician, director al Filarmonicii din Bucuresti, George Georgescu (1887-1964) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanti ai stilului dirijoral clasic caracteristic scolii germane, desavarsindu-si studiile muzicale la Scoala superioara de Muzica din Berlin, ca elev al lui Hugo Becker, eminent profesor de violoncel. In 1916, in urma unui accident, a abandonat cariera de violoncelist si a inceput sa studieze arta dirijorala. In 1918 a inregistrat un succes remarcabil la pupitrul prestigioasei orchestre filarmonice din Berlin, pentru ca, revenit in Romania, sa preia conducerea tinerei orchestre omoloage din București. Cariera sa a continuat insa atat in tara, cat si in strainatate, ca invitat la pupitrul unor renumite orchestre simfonice, precum cea din Berlin, Viena, Paris s.a. Incepand din anul 1926 a intreprins si turnee in Statele Unite, in fruntea orchestrei filarmonice din New York.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, George Georgescu este pe nedrept indepartat de la conducerea Filarmonicii din Bucuresti din cauza unor concerte sustinute anterior in tari ca Germania sau Austria. In anul 1947, la interventia lui George Enescu, isi reia activitatea muzicala, la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Romane. In 1954, George Georgescu revine la conducerea Filarmonicii si pana la incetarea din viata, in 1964, intreprinde turnee in strainatate, lucrand neobosit la perfectionarea interpretativa a orchestrei sub conducerea sa.

Din programul serii vor face parte: Johannes Brahms – Variatiuni pe o tema de Haydn, op. 56a – o apreciata lucrare ce imbina clasicismul lui Haydn cu pasiunea romantismului specific epocii lui Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra in la major si Max Reger – Variatiuni si Fuga pe o tema de Mozart.
Biletele sunt disponibile online,  in oficiile Postei Romane  si la Casa de bilete a Salii Radio.

Pret bilete: 26 lei, 21 lei si 16 lei.

1 Comment

  1. Popescu spune:

    Am fost si anul trecut si mi-a placut..organizare de nota 10!

Concert in memoriam George Georgescu