Concert Teodora Enache – AISHA

Am cunoscut-o pe Teodora acum mult timp, intr-un camin din Grozavesti, la o auditie de jazz. Pe-atunci o chema Teodora Popa, dar asta e irelevant, fiindca oricum ea era Teo. Am vorbit cateva ore despre jazz. Eu eram individul care, impreuna cu cativa colegi, organiza auditii de jazz pe unde se putea in vremurile respective, iar ea era o fata indragostita de muzica, care incepea sa descopere jazzul.

Pe langa faptul ca a fost de un bun simt si de o modestie extraordinara, stralucirea din ochii ei mi-a ramas in minte pana astazi. Fata asta voia sa cante jazz, simtea trebuie sa cante jazz, si sigur avea sa cante jazz. Si toate astea se simteau foarte adanc atunci cand te privea.

 

M-au impresionat vorbele ei, care sunau cam asa: “Inca nu am cunostintele necesare, nu cunosc foarte mult jazz in teorie, l-am descoperit de putin timp, dar stiu sigur ca asta trebuie sa fac. O sa studiez.”. Si-a disparut asa cum aparuse, plecand spre Iasi, unde incepea lectii de canto.

Timpul s-a scurs, si am revazut-o pe Teodora in Laptaria lui Enache, langa Johnny Raducanu. Era perfecta, nu in sens tehnic, fiindca la asta nu ajunsese inca, dar tehnicul deja nu mai conta.

Teo era fericita acolo, cantand langa un om care-i era maestru, si care-i sustinea feeling-ul intr-un mod natural si savuros. Johnny canta usor si relaxat, intelegand si creand muzica. Pentru el arta era un joc de profesionist desavarsit.

De cealalta parte, Teo ardea, fiindca asta e rostul ei, sa se mistuie pentru muzica, in muzica, si sa zboare catre ceilalti. Teo nu canta muzica, Teo e muzica. In urma ei n-o sa ramana un portativ, ci un strigat profund.

Anii au trecut in continuare, maestrul Johnny canta acum pentru ingeri si Teo apare cu AISHA, dupa o absenta indelunga. Sunt convins ca va fi un concert care va surprinde.

 

Transilvania Jazz Festival – Teodora Enache prezinta AISHA

Miercuri 14 noiembrie in Diesel Club si Vineri 16 noiembrie la Opera Maghiara din Cluj

Teodora Enache – voce
Sorin Terinte – pian
Balasz Berkes – contrabas

1 Comment

  1. Roxana spune:

    Pe cand in Bucuresti? Ultima oara cand am mers la un concert al ei s-a intamplat undeva prin primavara. Vreo surpriza de sarbatori?

Concert Teodora Enache – AISHA