Crama Domneasca

M-am aventurat, fiind duminica si traficul mai bland, la restaurantul Crama Domneasca, de pe Selari. Ca sa intri in atmosfera medievala, cel mai indicat este sa parcurgi catacombele de pe Lipscani, oricum prin partea opusa teoretic n-ai acces, ca nu se intra printre ruine cu masina. Teoretic, pentru ca pe baiatul de la bariera nu-l verifica nimeni, asa ca mananca o paine destul de mare de pe urma scornelii.

In Crama Domneasca se ospata multa lume si pe toate mesele libere era cate o placuta cu “rezervat”, asa ca ne-am oprit si noi in mijloc,  sa ne indrume careva. N-am asteptat mult, am constatat doar ca mesele nu erau rezervate, iar ospatarul a dorit sa discute cu mine, nu stiu de ce nu cu baiatul care ma insotea. Ne-am asezat “departe de lumea dezlantuita”, langa o fereastra mare, cu vedere catre gradina interioara.

Foarte frumos amenajat restaurantul Crama Domneasca,  daca e de mers acolo pentru ceva, in mod sigur asta e raspunsul. Muzica este de petrecere, romaneasca, veche – se aude cat trebuie de tare si e “de-acolo”, nu deranjeaza defel. Ospatarul care ne-a servit – scolit si amabil. Putin depasit de evenimente la un moment dat, dar si-a revenit repede. Oricum, toti ospatarii sunt “de scoala veche”, genul carora e bine sa le intri in gratii, daca au o zi proasta, altfel ti-o pot strica si pe-a ta. N-a fost cazul, de data asta.

In ce priveste mancarea, sunt multe de spus. Preparatele suna pompos, intr-un meniu cu specific romanesc, dar voievodal – si te duc cu gandul la un ospat in toata regula.  In realitate, constati sovaiala clasica a bucatarului pus in fatza unei provocari peste puterile lui. Am incercat sa selectez, din multitudinea de preparate traditionale, cele cateva mai fara carne, pe care sa le combin pe un platou impreuna cu niste carnati si pastrama, dupa care saliva insotitorul. N-a fost chiar atat de simplu. 🙂

27062009

Salata de vinete nu aveau, “niste” branza a insemnat o bucata de telemea – buna dealtfel, “niste” legume erau toate vestede, ceea ce mi se pare inadmisibil. In salata presupun ca nu se vede, dar le cerusem separat. “Puiul picant” inseamna piept de pui condimentat cu ardei iute, prajit in ulei, caruia i se adauga o rosie spre final, pana o iau si pe ea caldurile. L-am gustat, n-are niciun chichirez. M-am asteptat totusi la ceva mai mult de la placinta.

27062009(004)

La restaurantul Crama Domneasca, desertul pare el insusi un ospat, daca-l vezi in meniu. Placintele – doua – se numesc grandios “placinta casei” si “placinta Crama Domneasca” – am luat cate o portie din fiecare, sa putem face “share”. Una dintre ele este cu mere si nuca, cealalata cu branza dulce si stafide. Ambele impaturite in foietaj din comert, si cu o umplutura demna de toata dezamagirea. Atat de fade, incat trebuia sa le inghiti cu apa.

27062009(001)

Mi-au placut cappuccino si fresh-ul  de portocale – atent strecurat, dar dulce si bun. Preturile sunt medii.

Restaurant Crama Domneasca

Adresa: Str. Selari, nr. 13-15
Telefon: 0722.291.195
0726.322.004
www.cramadomneasca.com

15 Comments

  1. Liliana spune:

    Am luat si noi masa la CRAMA DOMNEASCA. Lucrurile nu prea stau asa cum le-ai prezentat tu. Sa luam pe rand. Din cate am inteles placutele de rezervat ajuta pe deoparte la numerotarea meselor iar pe de alta parte pot fi un mijloc de selectie a clientilor.Noi am inceput cu o gustare rece care este facuta din produse romanesti autentice(sunculita afumata, sorici, jumari) ce ne-a fost servita pe un blat din lemn cu tepuse. Apoi am incercat un preparat ce se cheama “sortimente de pastrama la jar”, cred. A fost super. Am vazut ca au gratar autentic cu carbuni nu din acela electric din acest motiv carnea are o aroma deosebita. La desert am luat un tort cu nuca, bun, bun, bun.
    Ospatarul ne-a primit, ne-a asezat la masa, a asteptat sa ne hotaram asupra comenzii, la sfarsit ne-a multumit. E ceva, nu ?
    Noi ne-am simtit bine, iar locatia este superba

  2. Ciprian spune:

    Am calcat si eu pe acolo. Am mancat o ciorba de afumatura cu zeama de varza. Ca la mama acasa.
    Am mai comandat, pastrav la gratar cu legume. Foarte gustos, mirosea grandios.
    Mi-a placut cum a fost facuta ambientarea locatiei. Tinand cont de vecinatati( Palatul voievodal), te simti putin nobil. Preturile sunt convenabile.

  3. marina spune:

    Intr-una din seri am acceptat invitatia unor prieteni abia ajunsi din America, de a vizita Centrul Istoric al Bucurestiului.Intrand pe str.Selari aproape ca nu am mai recunoscut nimic din ceea ce stiam noi ca ar fi trebuit sa fie.De o parte si de alta a strazii erau numai baruri,cafenele si mai jos spre raul Dambovita am zarit si un restuaurant care se numea CRAMA DOMNEASCA.Rapusi de soarele care ardea cu putere chiar si la orele 18,am intrat sa servim cina.De cum am intrat,am fost insotiti de un domn care ne-a vorbit foarte frumos si care ne-a recomandat in cateva cuvinte ce preparate culinare putem servi la restaurant.Imediat un ospatar cu un zambet sarmant ne-a oferit un meniu destul de incarcat cu tot felul de mancaruri care mai de care mai sofisticate.Am ramas impresionati de felul in care ne-a fost adusa mancarea.Am stat pana tarziu in noapte,datorita faptului ca ne-am simtit bine,servirea a fost foarte promta,ospatarii draguti si atenti cu toti clientii,prin salon cu o privire destul de discreta se plimba un domn frumusel cu mustata, de varsta medie,imbracat elegant si dupa care nu puteai sa nu intorci privirea .Cred ca era BOSSUL(patronul) restaurantului.Ceea ce ne-a impresionat in mod deosebit a fost caffe latte bine pregatita intr-adevar de un specialist.Langa masa noastra se aflau un grup de turist italieni,care de asemenea(din cateva cuvinte pe care le-am inteles),comentau despre serviciile oferite de personalul acestui resaurant,care au fost exemplare.Deci intr-un cuvant a fost o seara de vis,pe care cu siguranta nu o vom uita si ori de cate ori vom avea ocazia ne vom opri la acest restaurant.

  4. Mihalache spune:

    😆
    trebuie sa fii prost ca sa nu-ti dai seama ca toate comentariile astea sunt scrise de aia de la crama domneasca.

    cel putin faza cu “prin salon cu o privire destul de discreta se plimba un domn frumusel cu mustata, de varsta medie,imbracat elegant si dupa care nu puteai sa nu intorci privirea .Cred ca era BOSSUL(patronul) restaurantului.” e de coma!!!!!! 😆
    cred ca-i mareste salariul asteia care-a scris, frumuselul cu mustata, raj kapoor de dambovita 😆
    te ia durerea de cap, nene! patetici sunt!

  5. Alex spune:

    Mihalache nu vreu sa te critic…asta e parerea ta dar iti garantez,tie si tuturor celor care citesc acest comentariu ca am fost la Crama Domneasca si este intr-adevar un ambient placut,iar mancarea este nemaipomenit de buna si preturile sunt fosrte convenabile…felicitarile mele patronului acestui restaurant pentru tot ce face.Este un restaurant deosebit!!Si…Mihalache ma jur ca eu nu sunt de la Crama…Sunt doar o persoana care frecventeaza acest local datorita frumusetii lui.

  6. Mirela spune:

    CRAMA DOMNEASCA este cel mai frumos restaurant!!!!!!!!!!!
    Am fost si eu acolo o singura data pentru ca nu sunt din Bucuresti si mi-a placut foarte mult.Ospatarii sunt foarte atenti cu clientii,mancarea este grozava si…asa cum a spus Marina caffe latte este pregatita de un specialist pentru ca eu nu am mai baut niciuna mai buna decat la CRAMA DOMNEASCA.

  7. Cat spune:

    Ok, eu sunt proastpat venita din America, dupa o absenta de cativa ani. Insa n-am scapat de carcotasenia specific romaneasca. Cu toate astea cand am fost la Crama domneasca acum cateva seri am ramas surprinsa de cum se desfasoara activitatea asta carciumatoreasca acum, in mijlocul Bucurestiului vechi – la un nivel destul de ridicat, fata de acum cativa ani.

    Intradevar aia sunt mai de scoala veche, ceea ce mi se pare ca ii da locului autenticitate. Nimic rau in asta, nu? In plus, ca roman trait in Romania, ar trebui ca fiecare sa NU uite de unde a plecat si sa intrebe politicos chelnerul inca de la inceput daca se poate ospata cu ce-i pofteste inima – uneori chiar NU sunt anumite ingrediente in bucatarie! doar avem mai mult de un sezon pe an.

    Daca romanii nu sunt satisfacuti de acest loc, mie mi se pare un loc excelent de a duce straini in cautare de traditional (nu ca marele fiasco ce le-a fost oferit prin emisiunea lui Anthony Bourdain).

  8. Corina Popescu spune:

    Pai….pe bune…or fi lucruri frumoase la Crama Domnesca dar poate nu le-am vazut eu.Intr-adevar,e frumos amenajat dar…in locul patronului eu i-as concedia pe aia de la bucatarie.Cum e posibil ma sa-mi aduca ciorba rece?? Pai esta e restaurant?sa-ti inghete limba cand mananci o ciorba? Deci,nu vreau sa ma injurati (astia de la Crama) dar asta e adevarul. Bine…asta nu inseamna ca toate ciorbele or fi reci…dar a mea asa a fost…si am mai asteptat si o ora pana mi-a adus-o…:)):)) DEci.ctrae patronul acestui restaurant…FACETI CEVA CU PERSONALUL DIN BUCATARIE!!!!

  9. Raluca spune:

    Buna seara,

    am citit parerile tuturor si acum o sa va scriu cam cum m-am simtit eu in seara aceasta cind am fost la acest restaurant…
    Loxatia frumoasa, mincarea buna si foarte multa servirea ok pina la un moment dat cind chelnerul care a adus un platou vanatoresc a scapat o bucata de friptura pe de platou pe pantofii unei persoane de la masa…
    Nu s-a simtit prea prost asa incit nici nu si-a cerut scuze…
    Sa trecem peste asta… La un moment dat am cerut nota de plata si dupa ce chelnerul a luat nota si a plecat a revenit si foarte discret mi-a spus la ureche:” Sa inteleg ca nu ati fost f multumit daca mi-ati lasat bacsis doar 30 lei?!” Acum intreb eu acum e ceva ce imi scapa… Oare s-a schimbat cumva ceva in tara asta si nu am aflat… Este cumva o suma impusa pt bacsis lasind la o parte comentariile cu 10% din valoarea comenzii lucru care se intampla in tarile civilizate… Este Romania o tara care se inscrie si ea printre tarile dezvoltate si daca da de ce nu anunta…
    Oricum atitudinea chelnerului a fost groaznica si apoi ne-a anuntat si ca in 15 min trebuie sa eliberam masa…
    Cred ca in tot restaurantul erau 5 mese ocupate si ei ne comunica sa eliberam terenul … De ce e suparat de bacsisul prea mic…
    Urit…
    Trageti voi concluzii.
    O seara buna tuturor celor care vor sa incerce acest restaurant.

  10. Ioana spune:

    Buna ziua!
    Regret din tot sufletul ca inainte de a face rezervare la acest asa zis restaurant nu am citit comentariile despre el…locatia este frumoasa, insa serviciile sunt EXECRABILE! Chelnerii sunt complet debusolati, haotici, nepoliticosi, cam ca cei de pe vremea comunismului…mancarea nu este nici ea de laudat…si ca seara sa se termine foarte bine, am fost intrebati imediat dupa ce am platit cat mai stam…si chelnerul a si invitat la masa noastra, pe locurile unor prieteni care tocmai plecasera, alti clienti! Oribil!

  11. Alexander spune:

    Buna ziua,
    tin sa mentionez ca aseara a fost prima si ultima data cand voi mai merge la crama domneasca. Servirea sub orice critica, ii rugai sa-ti aduca ceva veneau dupa 10 minute, mancarea a sosit dupa o ora, in conditiile in care nu am comandat specialitati. Chelnerii erau foarte nepasatorii mai aveau un pic si te luau la bataie. Iar cireasa de pe tort a fost nota de plata, care a fost una destul de consistenta, dupa ce s-a platit si am lasat si un bacsis destul de consistent, unul din chelneri vine la masa cu bonul fiscal si cu bacsisul si ne zice ca serviciile nu sunt incluse in nota. Stand pe terasa doi dintre ei stateau si ne priveau sus sa vada cati bani mai punem si vociferau. Pacat de rastaurant dar servirea lasa de dorit. Daca vreti sa mergeti acolo…mai ganditi-va inca odata. Toate cele bune.

  12. carmen emilia spune:

    Am citit tot ce s-a scris, insa se cam bate campii cu gratie…am fost de multe ori la Crama Domneasca este foarte frumos, si ca peisaj, si ca meniu, si ca servire, muzica, ambient, ospatari… Ramane sa va convingeti, preparatele sunt traditionale, deosebite. Incercati si va veti convinge! Succes! Si mai lasati carcoteala…!

  13. Paul spune:

    Niste MINCINOSI cei de la Crama Domneasca.
    Nu am mancat niciodata acolo, deci nu pot zice nimic despre mancare, insa am negociat o masa festiva la un pret, iar cand sa semnez contractul au scumpit pe loc cu aproape 100%.
    Oprea, seful de sala, este fie un mincinos, fie nu are autoritatea de a purta negocieri. Pacat de locatie, ca e condusa de niste oameni care se comporta ca niste tigani.

  14. Gabriel Popovici spune:

    Salut,
    Am fost si eu pt prima data serile trecute la Crama Domneasca. Nu stiu de ce toti ziceti ca ospatarii sunt nu stiu cum,ca va adus mancarea dupa nu stiu cat timp…am impresia ca sunteti platiti sa spuneti asa ceva. La mine totul a fost ok…mancarea mi-a fost adusa imediat,ospatarii au fost atenti cu mine,nu m-a deranjat nimic.
    Tot respectu’!

Crama Domneasca