Expozitie de imagini Alexandru Tzigara-Samurcas

Joi, 13 ianuarie 2011, ora 17:00, la Muzeul Taranului Roman, Sala Irina Nicolau, va avea loc vernisajul expozitiei de imagini Alexandru Tzigara-Samurcas “arhi-VE/RO. Intre Orient si Occident”.

Expozitia “arhi-VE/RO. Intre Orient si Occident” a fost realizata la initiativa Departamentului de Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si este rezultatul unei colaborari cu ICR Venetia. Au fost alese 20 de cupluri de imagini – una cu subiecte din Romania si cealalta cu imagini din Italia.

Oglindirea fragmentelor de arhiva unele in altele, precum si pendularea intre imagini care pot fi, in functie de grila de citire adoptata de privitor, apropiate sau indepartate la extrem reprezinta, pe langă un interesant exercitiu vizual, si o sublimare a experientei modernizarii romanesti, fenomen de care Alexandru Tzigara-Samurcas nu a fost deloc strain. Reflexia care se stabileste in sticla diapozitivelor intre lumea orientala si cea occidentala este, in acelasi timp, un dat al arhivei originale si o constructie fara teza, care privilegiaza deopotriva valoarea diapozitivelor ca marturii, ca obiecte, subiecte, sau doar imagini. Alaturarile surprinzatoare de imagini au scopul de a provoca vizitatorul in a-si pune intrebari si a gasi raspunsuri, in cadrul unui proces de identificare atat a elementelor comune, cat si a diferentelor pe care imaginile ce compun fiecare cuplu in parte le prezinta.

Expozitia de imagini Alexandru Tzigara-Samurcas contine si o instalatie compusa din aproximativ 80 de diapozitive, menite sa prezinte publicului suportul fizic pe care aceste imagini au fost pastrate de-a lungul a peste 100 de ani de existenta.

Colectia a fost realizata de-a lungul mai multor decenii, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Cel mai probabil avem de-a face cu o arhiva cu autori multipli – nu toate imaginile au fost realizate de Samurcas. Preocuparile stiintifice principale ale autorului sunt vizibile in alegerea si perspectiva asupra obiectelor, peisajelor si persoanelor fotografiate.

Intrarea este libera.

Data vernisaj: 13 ianuarie, 17.00
Data expozitie: 13 ianuarie – 30 ianuarie, 9.00-17.00

Expozitia Alexandru Tzigara-Samurcas

Muzeul Taranului Roman
Bd. Kisseleff, nr. 3

Comments are closed.

Expozitie de imagini Alexandru Tzigara-Samurcas