Festivalul de Teatru Independent Scrie despre Tine

Programul primei saptamani a Festivalului de Teatru Independent Scrie despre Tine cuprinde  doua piese in lectura publica – Fara compromisuri de Mihaela Muresanu si Camera unde ploua de Olivia Oancea – si premiera unei piesei, Io te-am facut, io te omor, de Andreea Lupu.

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine va oferi publicului bucurestean, in premiera, 5 piese scrise si montate in spectacol in cadrul atelierului de scris si dramaturgie Scrie despre Tine. Toate cele 5 piese sunt inspirate din povestile reale ale autorilor lor. Scenariile au fost prezentate prima data publicului in seria de lecturi publice a Lunii Scrie despre Tine ce a avut loc in Bucuresti, in primavara anului trecut.

Anul acesta, o serie de 8 texte noi vor fi prezentate in lectura in cadrul Festivalului urmand a fi montate in spectacole in aceasta vara.

“Ii asteptam la reprezentatii si la lecturi pe toti cei interesati de texte autentice, reale, vii, inspirate din realitatea imediat romaneasca. In cadrul atelierului dezvoltam mereu texte noi pe care dorim sa le prezentam publicului, iar acest Festival reprezinta si o ocazie buna de a supune atentiei regizorilor, actorilor si producatorilor, care doresc sa colaboreze cu noi, aceste texte si impreuna sa le montam in spectacole si sa le introducem in circuitul teatrelor independente” declara Sorin Poama, actor si co-fondator al atelierului Scrie despre Tine.

Program reprezentatii saptamana 13 – 20 mai

15 mai, Fara compromisuri, de Mihaela Muresanu

Spectacol lectura in cadrul Festivalului Scrie despre Tine

Cu: Cristina Gavrus, Sorin Poama, Vera Ion, Mihaela Muresanu

Club Legere, ora 19.00 

Intrarea libera

Despre piesa:

Mihaela si Florin sunt impreuna de 15 ani. Ei ii e de multe ori frig. El o tine in brate. El are o cicatrice de cutit pe stomac. Ea e fata cuminte. Se indragostesc in liceu. Merg la cofetarie. Merg in parc. Ea il detesta. El o face sa rada. Ei ii place “Hable con ella”. Lui i se pare un film bolnav. Mihaela si Florin isi pregatesc nunta. Rochia e cumparata. Invitatiile la fel. Insa Mihaela nu mai vrea sa faca nici un fel de compromisuri.

Despre autoare:

Mihaela Muresanu a lucrat 8 ani in publicitate, iar in prezent este PR freelancer. Din 2010 sustine un curs de Planificare Media in cadrul Masterului de Modele de Comunicare si Relatii Publice de la Universitatea Bucuresti.

“Am inceput atelierul Scrie despre tine acum un an si un pic. Aici mi-am exersat doua abilitati. Una, sa scriu despre mine – nu mi-am dorit niciodata asta, dar acum stiu ca nu se poate altfel. A doua, sa ma ridic si sa plec oricand, din orice situatie. Cand iti transformi viata intr-o poveste, e mai usor sa preiei controlul asupra ei. Oricum ar fi, nu mai uiti ca povestitorul esti tu.”

17 mai, Io te-am facut, io te omor,  de Andreea Lupu

Cu: Andreea Bibiri, Romeo Tudor/Claudiu Istodor, Sorin Poama, Ilinca Harnut

Teatrul de Arta Bucuresti, ora: 20.15

Intrarea libera

Despre piesa:

Flori e singura la parinti. Singura fata a lui tata. Tata i-a spus dintotdeauna ca nu face nimic suficient de bine. Nu gandeste, nu tace cat trebuie, nu vorbeste cat trebuie, nu se imbraca cum trebuie, nu se machiaza. Iubitul ei nu e ce trebuie. Greutatea nu-i aia care trebuie. A fost intotdeauna aproape de BINE, fara sa fie acolo niciodata. E Flori si nu e ce trebuie.

Un text despre neputinta, blocaj, frica, si despre incercarea de a creste. Ce faci cand parintii te iubesc prea mult? Incerci sa scapi, sa pleci din oras, sa pleci din tara, sa pleci cat mai departe. Ce faci insa cand constati ca de fapt parintii sunt in tine, si nu exista nici un loc de pe lumea asta unde ai putea sa scapi de ei? Cand constati ca tu ai devenit ce urai cel mai mult la ei? “Io te-am facut io te omor” vorbeste despre acest moment cand trebuie sa stai si sa iti infrunti cea mai mare frica: faptul ca te-ai transformat in parintii tai.

Despre autoare:

Andreea Lupu s-a nascut in 1978, in Ploiesti. A urmat in liceu cursurile la real, clasa de informatica, a continuat cu studii economice la stat plus anul terminal in Toulouse, Franta, licentiata in 2002. Din toamna lui 2011 urmeaza cursurile masterului de Studii Religioase din cadrul Universitatii Bucuresti. Munceste din timpul facultatii fara intrerupere, in consultanta de branding si comunicare.

19 mai, Camera unde ploua, de Olivia Oancea

Spectacol lectura in cadrul Festivalului Scrie despre Tine

Cu: Cosmina Stratan, Sorin Poama, Amalia Ciolan, Lucian Iftime, Catalin Alexandru Cicioiu

Carturesti Café Verona, ora 19:00

Intrarea libera

Despre piesa:

Subiectul piesei este relatia virtuala, comunicarea intre doi straini care cred ca au multe in comun dar care descopera treptat ca nu au mai nimic in comun decat deschiderea spre surpriza si speranta. Protagonistul este un adult cu probleme psihice care spera in adancurile lui ca exista o salvare si care descopera ca ultima speranta ratata echivaleaza cu moartea sa.

Ea este o pustoaica lipsita de experienta care crede ca stie multe, dar care nu stie mai nimic care crede ca face bine, dar care face rau. E o piesa despre singuratate, distanta, varsta, contratimp, prea devreme versus prea tarziu.

“Piesa este despre tata, despre mama, imaginea tatalui si a mamei in 2 ipostaze despre atractia catre morbid si evadarea din real despre scenariile pe care si le fac si adolescentii si adultii indiferent de starea lor de sanatate, despre moldoveni, despre femei, despre fotbal, despre muzica preferata, despre fenomenul internet-café-ului in anii 2000, despre un pic de politica, un pic de biserica, un pic de sistem educational in Ro. Viata studenteasca, saracie, sacrificiu in familiile middle-class, razbunare, modalitati de sinucidere, atmosfera din spitalele de psihiatrie, modalitati de a darui, darul la romani, un pic de relatii cu vecinii, stirile de la ora 5, de fapt mass media in Ro.

teatru-festival

Despre autoare:

Olivia, Oli, Maslina, Holicica. Onesti-Iasi-Bucuresti, cu mici pauze la tara sau afara. N-a publicat nimic, desi de cateva ori a fost pe punctul s-o faca. Momentan (2013), cand nu scrie comunicate de presa, scrie despre ea. Experienta SDT a transformat-o in crainicul propriei vieti + i-a declansat o serie lunga de amintiri care, printre altele, au declansat piesa de fata, episodul -pilot care va fi declansat si alte episoade.

Pentru toate spectacolele din cadrul Festivalului, rezervari se fac la adresa  scriedespretine@gmail.com.

Reprezentatiile primei editii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine vor avea loc in locatiile partenere:  MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Arta Bucuresti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, Carturesti Café Verona, UNATC.

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finantat de AFCN si realizat sub inaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucuresti.

1 Comment

  1. Roxana spune:

    N-am reusit sa ajung la nicio reprezentatie. Ziua de ieri am reusit sa o completez cu o vizita in Herastrau, la festivalul turcesc.

Festivalul de Teatru Independent Scrie despre Tine