Gipsy Songs – Sanda Weigl si Cvartetul Balanescu la Sala ArCuB

Sanda Weigl si Alexander Balanescu, doi artisti romani de exceptie, revin in fata publicului bucurestean pe 11 si 12 iunie (orele 20.00), la Sala ArCuB din Capitala

Concertul Gipsy Songs propune o selectie de piese lautaresti cu traditie, de la Maria Tanase, Romica Puceanu si alte nume reprezentative ale folclorului romanesc – prezentate intr-o maneira aparte. Sanda Weigl si Cvartetul Balanescu creeaza constant noi formule de exprimare muzicala. Protagonistii sunt deja celebri pentru tehnica si coordonarea in improvizatii spectaculoase; concertele lor sunt un model inepuizabil de inovatie interpretativa.
Sanda Weigl este plecata de peste patruzeci de ani din tara, dar muzica o face sa accepte neconditionat, chiar sa astepte cu entuziasm, intoarcerea acasa. A avut o existenta bogata si tumultoasa, demna de un scenariu de film. S-a nascut in Bucuresti si, de mica, a fost fascinata de muzica lautareasca, invatand piese de “inima albastra” de pe discurile Mariei Tanase si de la lautarii de pe strada. La 13 ani, pleaca impreuna cu familia in Germania de Est, locuind la matusa Helene (Weigl), vaduva lui Bertolt Brecht – celebru dramaturg, creator de scoala de teatru si director al renumitului Berliner Ensemble. In adolescenta se integreaza perfect in trupa rock Team 4.

 

cvartetul-balanescuAlexander Balanescu s-a nascut in 1954 la Bucuresti. La varsta de 7 ani, incepe sa studieze vioara, sub conducerea profesorilor Garabet Avakian si Ştefan Gheorghiu. In 1969, paraseste Romania impreuna cu familia, locuind mai intai in Israel si apoi la Londra in Marea Britanie. Peste tot, vioara l-a insotit, iar cursurile incepute la Bucuresti le-a incheiat mai tarziu la “Julliard School of Music” din New York. Timp de patru ani, a sustinut cu precadere concerte de muzica clasica. Însa, ulterior, dornic sa descopere, sa experimenteze si sa depaseasca limitele unui stil, Alexander Balanescu pune bazele propriului cvartet. Noua orientare muzicala aleasa il afirma atat ca virtuos interpret, cat si ca un deosebit compozitor si improvizator. Cucereste publicul prin introducerea in partiturile contemporan-clasice, accente de jazz ori influente folclorice romanesti si nu numai. A compus muzica pentru piese de teatru, lung metraje, televiziune si chiar pentru academii de coregrafie. S-a remarcat in lumea muzicii prin disponibilitatea de a se adapta interpretativ la diverse stiluri, de la clasic si contemporan la modern si experimental, de la jazz, la tehno si chiar pop (a fost invitat in concertele alaturi de Kate Bush si Pet Shop Boys).

Colaborand cu compozitori precum Michael Nyman Gavin Bryars, “Lounge Lizard” John Lurie, Jack de Johnette, Ornette Coleman, David Byrne sau Pet Shop Boys si inspirat de muzica traditionala romaneasca, dar si de Kraftwerk, Cvartetul Balanescu si-a creat un stil propriu, care il diferentiaza de orice alta formatie de acest tip.

Sanda Weigl si Alexander Balanescu s-au intalnit cu ani in urma la New York. Pasiunea pentru cantecele vechi romanesti i-a atras intr-o frumoasa colaborare, concertele lor promovand muzica romaneasca in toate colturile lumii, de aproape 10 ani. Ei au sustinut show-uri incununate de succes atat in SUA cat si in Europa.

Gipsy Songs este un spectacol total, sustinut de Sanda Weigl si Cvartetul Balanescu, cu piese-simbol ale muzicii autohtone, condimentate cu influente provocatoare de jazz, cu parfumul chansonetei ori cu intense tonuri de cabaret.

Biletele pot fi achizitionate la pretul de 80 lei (Categoria I), 60 lei (Categoria II) de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batiste nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro.

Comments are closed.

Gipsy Songs – Sanda Weigl si Cvartetul Balanescu la Sala ArCuB