Find us on Google+ Jules Verne - Carti ale unui vizionar - carti

Jules Verne – Carti ale unui vizionar

Jules Verne este cel mai tradus autor din lume, creatorul romanului de anticipatie. A lasat o opera bogata, de o creativitate extraordinara si se numara printre primii autori care au amestecat cu succes science-fiction-ul, aventura si fantasticul. Interesul sau pentru stiinta si faptul ca o abordeaza in romanele sale (calatoria pe Luna, inventarea submarinului) ii confera lui Jules Verne statutul de vizionar.

Romanele sale au fost adaptate pe marele ecran, personajele sale au ramas in istorie: capitanul Nemo, Phileas Fogg sau Michael Strogof. Devenit celebru datorita operelor sale, dar si datorita ecranizarilor multora dintre ele,  printre cele mai cunoscute numarandu-se “O calatorie spre centrul Pamantului”, “20 000 de leghe sub mari” sau “Insula Misterioasa”, Jules Verne este si astazi unul dintre cei mai cautati scriitori de literatura  science-fiction.

jules-verne-capitan-la-15-aniJules Verne este un fenomen unic in literatura franceza si poate si mai rar in literatura mondiala. Personajele sale sunt africani, americani, unguri, rusi, englezi sau germani. Toti sunt descrisi cu simpatie si intelegere. Opera lui Jules Verne numara numai putin de 65 romane si 18 nuvele. O mare parte a operei lui Jules Verne este consacrata explorarii in diverse forma: explorarii pe jos, explorarii pe cal, explorarii in balon. Stiinta apare pentru prima data in lumea comica din “Doctorul Ox” – doctorul Ox isi propune sa construiasca o uzina in care sa produca un gaz modern de iluminat, gazul oxidric.

Tema stiintei revine mai tarziu in “Cele 500 de milioane ale Begumei”. Aici, Sarrasin creeaza folosind cele mai avansate metode stiintifice, societatea din France-Ville. Schultze construieste, din otel un oras fabrica. Cei doi sunt rivali, ginerele lui Sarrasin devine complicele lui Schultze si planuieste sa distruga orasul France-Ville. In momentul aparitiei, “Cele 500 de milioane ale Begumei” a surpris publicul, reflectand intocmai starea de spirit a francezilor dupa infrangerea suferita in urma razboiului franco-prusac.

“5 saptamani in balon” se numara printre primele scrieri ale lui Jules Verne, roman pe care copiii inca il citesc cu multa curiozitate. Explorarea Africii, peripetii dramatice, scene pitoresti, toate acestea nu lipsesc din paginile acestui roman, primul succes din cariera de romancier a lui Jules Verne.

 

Vezi aici Jules Verne carti de anticipatie – oferta completa

“20 000 de leghe sub mari” este fara indoiala cel mai cunsocut roman al lui Jules Verne. Acesta ne propune o calatorie in jurul lumii la bordul unui submarin. “20 000 de leghe sub mari” este povestea capitanului Nemo si a submarinului Nautilus. Pe toate oceanele planetei, la sfarsitul anului 1860 au loc tot mai multe dezastre misterioase. Presa vehiculeaza existenta unui monstru al apelor si Arronax este trimis sa desluseasca acest mister. Dupa 2 saptamani monstrul misterios este gasit: submarinul Nautilus.

“De la Pamant la Luna” a aparut inainte cu 104 ani inainte de zborul pe Luna a lui Apollo VIII si contine cateva date tehnice asemanatoare cu cele ale adevaratei misiuni spatiale americane. Singura deosebire fata de experienta reala este faptul ca in romanul lui Jules Verne lanasarea spre Luna se face cu un tun, in rest coincidentele fiind absolut uimitoare.

Ideile vizionarului Jules Verne si-au pus amprenta asupra imaginatiei multor generatii ce au crescut cu romanele lui. De unde aceasta capacitate de a anticipa viitorul? Jules Verne nu este un profet, el doar a dat dovada de bun simt si de intuitie, toate acestea fiind insotite de o munca enorma de sinteza.

 

1 Comment

  1. Diana Oancea spune:

    Foarte bun articolul !De mica citesc iar Jules Verne este unul din autorii mei preferati. Eu am gasit o Biblioteca Online foarte buna, avand tot felul de carti: carti parenting,carti despre copii,dictionare,carti istorie etc. http://www.universenciclopedic.ro/ Preturile lor sunt foarte bune iar echipa este una foarte serioasa!

Jules Verne – Carti ale unui vizionar