Restaurant Indian Bucuresti si Mancare Indiana

Mancarea indiana, servita in oricare restaurant indian din Bucuresti, se numara printre cele mai savuroase de pe glob, bazata fiind pe civilizatia milenara hindu. Taramul condimentelor nu s-a multumit doar sa exporte cuisoare, anason sau curry, ci le-a si impletit intr-o bucatarie care te fura din momentul in care simti aromele. E adevarat ca majoritatea mancarurilor servite in restaurantele indiene din intreaga lume sunt de fapt mancaruri anglo-indiene, chestii adaptate de colonistii englezi si raspandite apoi in intreaga lume. Pana si ceaiul masala e inventie englezeasca. Dupa toate acestea, trebuie sa mai aflati si ca mancarea indiana o fi ea gustoasa, dar este una dintre cele mai “grele” mancaruri de pe pamant, dupa principiul “ce e gustos face rau”. Toate sosurile lor sunt prajite de trei ori in ulei rafinat de floarea soarelui: prima data de prajeste ceapa, ghimbirul si usturoiul, amestecandu-se pana devin o pasta, dupa care se prajeste odata in pasta de rosii. Sosul astfel preparat este pus la rece, si in momentul in care se face comanda este din nou tras la tigaie impreuna cu bucatile de carne sau legumele care au fost si ele prajite separat. O mancare foarte prelucrata, precum vedeti, si foarte neprietenoasa cu ficatul, vezica biliara si stomacul. Exceptie fac preparatele la tandoor(cuptor), care sunt un gratar normal, condimentat placut.

mancare-indiana-bucurestiAsta e teoria, Bucurestiul insa ne ofera deziluzii ca in majoritatea implementarilor culinare. Nu exista in Bucuresti un restaurant indian in care sa ai ambient placut, servire buna si mancare buna. Fiecare a facut ce-a putut, unii cu mai mult bun simt si determinare fata de altii.

Sa le luam pe rand, fiindca nu sunt multe in categoria “restaurant indian Bucuresti”:
La restaurantul Karishma e un ambient care lasa de dorit in toate privintele, totul avand un are prafuit si delasator. Mancarea e rezonabila, uneori chiar buna spre foarte buna, bucatarii sunt indieni. Preturile sunt mari si servirea e buna. Localizare centrala, aproape de Foisorul de foc. Proprietarul e indian.

Restaurantul Haveli e bun in privinta mancarii, cu meniu din Pakistan si India. Are trei bucatari indieni, dar ambientul e kitsch, iar muzica e moderna, cu accente de Bolywood, cu un volum peste capacitatea suportabilului de cele mai multe ori. Servirea e foarte buna, preturile mediu spre mari, localizarea in apropiere de Karishma, aproape de Calea Mosilor. Proprietar pakistanez.

 

restaurant-indian-bucuresti
Agra Palace e dezamagitor in privinta mancarii, desi bucatarul sef Arun Kumar gateste foarte bine atunci cand are chef. Din pacate, de cele mai multe ori nu are, sau e depasit de situatie(fiind singurul bucatar indian de-acolo) si mancarea e pur si simplu de nemancat. Servirea e una dintre cele mai proaste din Bucuresti, un amic a asteptat o jumatate de ora pentru o apa plata, care n-a venit pana am plecat. Ambientul e placut, dar localizarea in Pipera nu e nici ea un argument pro. Preturile sunt cele mai mici din Bucuresti, in segmentul de bucatarie indiana. Proprietar roman+indian.

Restaurantul Taj este cel mai vechi restaurant indian din Bucuresti si semnalele au fost foarte contradictorii de-a lungul vremii, in ceea ce priveste mancarea indiana servita aici. In momentul scrierii acestui articol bucatarul sef este Sharma, fost bucatar la Sahib(restaurant indian deschis in perioada anilor ’90 in zona Banu Manta). Sharma e un bucatar bun, a trecut si pe la Haveli o scurta perioada de timp. Celalalt bucatar este roman, dar cu vechime in bucataria indiana. Ambientul este placut, servirea buna, preturile mari. Localizarea in apropiere de hotel Marriott e un plus. Proprietar roman.

Concluzia lesne de obtinut este ca a manca la un restaurant indian in Bucuresti este o mica loterie. Poti avea norocul sa mananci bine intr-o atmosfera rezonabila, sau poti sa pleci dezamagit. Mancarea indiana merita sa fie testata, fiindca e ceva exotic, dar infuenta ei asupra sanatatii nu poate fi considerata in niciun caz benefica.

1 Comment

  1. Pensiuni Moeciu spune:

    Merita sa ti incerci norocul din cand in cand la una dintre aceste locatii. Poate la Agra Palace sperand sa l prinzi pe bucatar intr o zi buna 🙂

Restaurant Indian Bucuresti si Mancare Indiana