Find us on Google+ Rita - premiera la Opera - spectacole

Rita – premiera la Opera

Opera Rita, creatie a compozitorului Gaetano Donizetti, va fi interpretata in premiera nationala miercuri, 16 martie, incepand de la ora 19:00, in foaierul galben al Operei Nationale Bucuresti (ONB).

Spectacolul este o productie a Studioului Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul ONB si face parte din proiectul Opera Rara, care isi propune sa ofere publicului capodopere putin cantate pe scenele lirice din Romania si din lume. Regia spectacolului ii apartine lui Catalin Voineag, iar scenografia este semnata de Dragos Abagiu, care debuteaza la ONB in calitate de scenograf cu aceasta productie. Miscarea scenica este conceputa de coregrafa Maria Popa.

Rita, ou Le mari battu a fost compusa de Gaetano Donizetti in anul 1841, pe un libret de Gustave Vaêz. A fost reprezentata pentru prima data dupa moartea compozitorului, pe 7 mai 1860, la Opéra Comique din Paris, fara sa obtină un prea mare succes. In Italia a avut premiera in 1876 la Napoli. A fost redescoperita si primita cu caldura de public la Teatrul Piccola Scala din Milano, in 1965. 
Beneficiind de pregatirea muzicala a maestrului acompaniator Lidia Butnariu, opera Rita va putea fi audiata pentru prima data de publicul roman, in interpretarea solistilor Rodica Vica (Rita), Ovidiu Ciucurita (Beppe), Vasile Chisiu (Gasparo). La pian: Lidia Butnariu.

Rita – o femeie moderna. De ce moderna? Pentru ca ii comanda sotului? Poate ca da. Pentru ca are propria afacere? Posibil. Atunci… deoarece este la a doua casatorie? Nu chiar. Atunci, de ce? Pur si simplu pentru ca, luate separat, aceste motive nu sunt suficiente: doar impreuna pot alcatui un profil al femeii moderne! Bineinteles, nu Rita este prototipul. Ar insemna ca am inteles gresit sensul emanciparii femeii. Din fericire, dragostea este atemporala… ” declara Catalin Voineag, regizor artistic.

Data: 16 martie, 19.00

Rita – premiera la Opera

Opera Nationala Bucuresti

1 Comment

  1. Desene Animate spune:

    Super Articol. Merita citit

Rita – premiera la Opera