Find us on Google+ Sven Hassel - Carti - carti

Sven Hassel – Carti

Sven Hassel a facut furori in Romania cu cartile sale in anii ’90. Romanele sale s-au bucurat de succes nu numai in Romania dar pe intreg mapamondul. Sven Hassel a fost tradus in 25 de limbi iar cartile sale au fost publicate in peste 50 de tari. Opera sa a avut un tiraj ce a depasit 52 de milioane de exemplare fiind comparat de critici cu Hasek sau Hemingway. Romanele sale sunt pseudo-biografice, bazate pe experienta traita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Numele real al lui Sven Hassel este Sven Pedersen.

In total, Sven Hassel a scris un numar de 14 carti de razboi. Prima sa carte, “Legiunea blestematilor” a aparut in anul 1953. Cartile lui Hassel sunt scrise intr-un stil cu totul si cu totul deosebit, la persoana I, cititorul fiind martorul ororilor razboiului dar si al umorului, morbid cateodata, al personajelor lui Hassel. In afara de autorul insusi, cartile au personaje reale precum legionarul Alfred Kalb, fostul sergent Willie Beier, un nazist fanatic, un fost ofiter SS, cu totii find veterani de razboi.

sven-hassel

Aceste personaje lupta pe fronturi din nordul Finlandei, din Italia (Monte Cassino) sau din Normandia (Lichidati Parisul). Imaginile descrise de Hassel in cartile sale sunt extrem de vii, scriitorul urmarind sa creeze un fel de reportaj dincolo de usa razboiului, dorind ca cititorii sai sa fie acaparati de universul virtual al epocii naziste.

Sven Hassel a descris in “Gestapo” oroarea razboiului, bucurandu-se de un aliat de nadejde: umorul macabru al personajelor sale. Razboiul este privit prin perspectiva soldatului german care se agata disperat si de ultima clipa din viata sa, traind-o cu sufletul la gura. In “Gestapo” Hassel face un portret al soldatului german si ii poarta pe cititori direct pe front, datorita imaginilor terifiante pe care le descrie.

In “Legiunea blestematilor” Hassel ne dovedeste inca o data ca este un maestru in povestirea ororilor petrecute de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial prin intermediul unui soldat strain. Regimentul lui Sven ce numara 27 de tancuri, ura nazistii pe care ii articulau de cate ori aveau ocazia. Hassel descrie in acest roman haosul din luptele de gherila, jocurile de noroc practicate pe front si betiile amuzante ale soldatilor. “Legiunea blestematilor” nu este un roman de razboi obisnuit, acesta are menirea de a relata exact luptele armate, de a descrie intocmai personalitatile opozante ale indivizilor care se lupta cu ei insisi ca sa ramana fideli nu sistemului ingrozitor, ci unor cunoscuti si pretiosi prieteni.

Chiar daca majoritatea cartilor sale sunt bazate pe realitatea timpului sau, Hassel a scris si carti bazate pe imaginatie: “Comisarul”, “Executarea”. Fiecare personaj a lui Hassel este unic in felul sau, fiecare intamplare este descrisa intr-un stil aparte. Aventura, razboiul, dragostea, umorul, pierderea, toate se regasesc in cartile soldatului danez.

Sven Hassel si-a dorit ca prin romanele sale, sa avertizeze generatiile mai tinere ca razboiul este cel mai cumplit lucru care poate exista, ca razboiul este o solutie folosita de catre politicieni pentru a-si atinge scopurile. Stilul lejer in care sunt prezentate fapte istorice, umorul veritabil si macabru, transforma cartile lui Hassel intr-o lectura placuta si surprinzatoare totodata.

 

2 Comments

  1. Roxana spune:

    Am de la sora mai mare cateva volume de-ale sale, cateva dintre ele le-am citit si eu. Legiunea blestematilor e fantastica, la propriu!

  2. Afaceri Lemn spune:

    “Legiunea blestematilor” va recomand sa o cititi!

Sven Hassel – Carti