Find us on Google+ Viitorul este feminin! - Platforma Internațională de Teatru București #1 - teatre

Viitorul este feminin! – Platforma Internațională de Teatru București #1

Ziua de joi, 13 noiembrie, marchează startul Platformei Internaționale de Teatru București, care, la prima sa ediție, atinge un subiect pe cât de intens dezbătut, pe atât de sensibil: feminismul.

Platforma Internațională de Teatru București #1, Viitorul este feminin!

Timp de 4 zile, la Hanul Gabroveni și Sala ARCUB, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasă în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #1.

Evenimentul, produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu British Council și Institutul Polonez și cu sprijinul Ibsen Scholarship, va găzdui o selecție impresionantă de spectacole de teatru de neratat: Major Tom (Marea Britanie), The Tin Ring (Marea Britanie), Dress with a Hole (Polonia) și Long Distance Affair (SUA) – teatru via Skype, în premieră în România.

Alături de spectacolele cuprinse în programul Platformei Internaționale de Teatru București, vor avea loc și evenimente la care publicul are acces gratuit: dezbaterea „Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena românească de azi‟, proiecția filmului MissRepresentation și Castingul Național Ibsen – prima fază a proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei.

Platforma Internationala de Teatru Bucuresti
Mai multe detalii despre programul evenimentului sunt disponibile pe www.arcub.ro.

Biletele au preț unic – 25 lei – și sunt disponibile la Casa de bilete ARCUB, din Str. Batiște nr.14.
Doritorii își pot achiziționa abonamentul care permite accesul la cele 4 spectacole (Major Tom, The Tin Ring, Dress with a Hole și Long Distance Affair) cu 75 lei.

PROGRAMUL: PLATFORMA INTERNAȚIONALĂ DE TEATRU BUCUREȘTI #1
VIITORUL ESTE FEMININ
13-16 NOIEMBRIE, HANUL GABROVENI și SALA ARCUB

Timp de 4 zile, între 13 și 16 noiembrie, la Hanul Gabroveni, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasă în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #1.
Programul evenimentului cuprinde spectacole de, cu și despre femei, în care poveștile personale ne ating, ne pun pe gânduri și ne transformă.

Major Tom/ Maiorul Tom
13, 14 noiembrie, ora 19:00
15 noiembrie, ora 17:00
Hanul Gabroveni

Major Tom e povestea unei femei obișnuite, în vârstă de 34 de ani, care ajunge regină a frumuseții, în timp ce animalul ei de companie imposibil de controlat, basset-ul Major Tom, concurează și el în campionate pentru câini.
Major Tom și Victoria Melody se scufundă amândoi tot mai mult în regatul obsedant și generator de confuzii al auto-evaluării, participând la competițiile de frumusețe în calitate de concurenți autentici, hotărâți să câștige.
Victoria, acompaniată pe scenă de fragmente de film documentar și de câinele ei, spune această poveste adevărată. Ea explorează fascinația englezilor față de celebritate, frumusețe și statutul de câștigător. Dar sunt oare toate aceste obsesii doar ale englezilor?

The Tin Ring/ Inelul de tinichea
14 noiembrie, ora: 21:00
15 noiembrie, ora 19:00
Hanul Gabroveni

Inelul de tinchea este o dramatizare bazată pe autobiografia Zdenkei Fantlová, o supraviețuitoare a Holocaust-ului, carte adaptată pentru scenă de Jane Arnfield și regizorul Mike Alfreds în 2011.
Cercetarea care a dus la spectacol a avut în vedere felul în care declarațiile martorilor pot deveni un instrument interpretativ și pot fi dezvoltate în contextul unui spectacol pentru a provoca o reflecție pe tema experiențelor de viață ale victimelor. Inelul de tinichea folosește mărturia verbatim drept cea mai eficace metodă de a înțelege cauzele și consecințele genocidului și ale violențelor în masă. Spectacolul arată cum mărturiile la prima mână pot fi transferate de la gazdă (Fantlová) la un prim surogat (actrița Jane Arnfield) și apoi către un grup surogat (publicul).

Dress with a Hole/ Rochie cu gaură
15 noiembrie, ora 21:00
Sala ARCUB

Cea mai veche profesie din lume a fost întotdeauna controversată și de obicei asociată cu femeile, chiar dacă există și prostituție masculină. Femeile care participă la afacerea cu dragoste sunt „folosite” de bărbați și respinse de celelalte femei. Dar, pe de altă parte, ele își câștigă existența folosind bărbați. Fiecare curtezană (geishă, prostituată) trebuie să învețe cum să aleagă bărbatul potrivit, cum să-l seducă, cum să-l câștige, cum să-i provoace plăcere ca să fie răsplătită, cum să-l păstreze numai pentru ea… și cum să-l părăsească atunci când e nevoie.
Adevărul este însă că exact aceleași lecții le sunt date tuturor femeilor în cultura noastră europeană. De sute de ani femeile au fost învățate că sensul existenței lor este să aibă o relație cu un bărbat. Acestea sunt regulile jocului și ele te obligă să ai mereu grijă să folosești tu în loc să fii folosită. Pe piața sexuală nu sunt câștigători. Din momentul în care începem să ne gândim la noi înșine și la alte ființe umane ca la niște produse care au (sau în anumite condiții pot avea) un preț – atunci intrăm în joc și începem să pariem. Și cu toții pierdem – indiferent de sex.

PopUp Theatrics/Long Distance Affair/ Relație la distanță
13,14 noiembrie, orele 18:45; 19:15; 19:45; 20:15; 20:45
Hanul Gabroveni

Când teatrul întâlnește tehnologia, posibilitățile sunt nesfârșite. În spectacolul Long Distance Affair, creat de compania americană Pop-Up Theatrics, cineva de pe glob ajunge numai și numai la tine. Care va fi rezultatul când tu și o persoană complet străină vă veți întâlni având între voi numai ecranul computerului? Teatru via Skype este o aventură virtuală și fiecare „întâlnire” virtuală este performată pentru (și cu) un singur spectator. Huffington Post UK a scris despre acest spectacol: „Teatrul este adesea voyeurism confortabil – dar Long Distance Affair respinge acest rol tradițional. Ca spectator, devii parte din poveste în aceeași măsură cu actorul, ceea ce face această experiență cât se poate de directă și de neliniștitoare, pe măsură ce viața ta de până atunci se revarsă în scenariu și o împarți cu o persoană complet străină. Producția semnată de Ana Mărgineanu este o periculoasă, incitantă și fascinată felie de teatru psihologic. Du-te să vezi Long Distance Affair cu mintea deschisă, iar răsplata va fi satisfacția de a lua parte la o realizare artistică.”
http://www.popuptheatrics.com/videos.html

Distribuția:
LONG DISTANCE AFFAIR
(make possible an impossible trip)
Bucharest Edition

“TOKYO”
Dramaturg/Playwright: Zoe Hogan (Australia, UK)
Regizor/Director: Juan Pablo Galimberti (Argentina)
Actor:  Hinako Arao (Japan)

“SAO PAULO”
Dramaturg/Playwright: Ogutu Muraya (Kenya)
Regizor/Director: Martin Piroyansky (Argentina)
Actor: Renata Calmon (Brazil)

“MEXICO CITY”
Dramaturg/Playwright: Eugenia Perez Tomas(Argentina)
Regizor/Director: Adela Bravo (Germany)
Actor: Naomy Romo (Mexico)

“QUERETARO”
Dramaturg/Playwright: Mariana Hartasánchez (Mexico)
Regizor/Director:  Tamilla Woodard (US)
Actor: Laura Méndez  (Mexico)

“LONDON”
Dramaturg/Playwright: Lally Katz (Sydney, Australia)
Regizor/Director: David Winitsky (NYC, USA)
Actor: Rebecca Peyton (London, England)

“NEW YORK”
Dramaturg/Playwright: Camila Urioste ( Bolivia)
Regizor/Director: Lydia Fort ( San Diego, USA)
Actor: Rachel Leslie (New York, USA)

MissRepresentation
15 noiembrie, ora 12:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit

Scris și regizat de Jennifer Siebel Newsom, MissRepresentation vorbește despre felul în care, într-o societate în care mass-media are puterea de a forma modele culturale și de comportament, mesajul colectiv transmis către tinerii de ambele sexe este acela că valoarea și puterea unei femei stă în tinerețea, în frumusețea și sexualitatea ei, și nu în capacitatea ei de lider. Filmul discută portretele limitate și dezavantajoase pe care mass-media le face femeilor și tinerelor, ceea ce face ca pentru femei să fie mai dificil să ajungă în poziții de conducere, iar pentru femeile obișnuite să se simtă stăpâne pe ele.
MissRepresentation include intervenții ale unor adolescente și interviuri provocatoare cu politicieni, jurnaliști, activiști și profesori universitari precum Condoleezza Rice, Lisa Ling, Nancy Pelosi, Katie Couric, Rachel Maddow, Rosario Dawson, Jackson Katz, Jean Kilbourne și Gloria Steinem. Filmul oferă informații și statistici uimitoare care lasă spectatorul debusolat și îi schimbă complet perspectiva. Distribuirea filmului MissRepresentation a fost catalizatorul unei campanii sociale organizate de The Representation Project. Scopul campaniei a fost acela de a le da putere femeilor și tinerelor și de a le oferi noi oportunități pentru a-și realiza potențialul.

Dezbatere
Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena românească de azi
16 noiembrie, ora 12.00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit

Cuvântul „feminism” sperie, în special pentru că înțelesurile sale nu sunt clare pentru foarte multă lume. I se preferă adesea varianta mai soft „feminitate”, care se poate referi la orice ține de femei, însă nu include un aspect militant. Ne propunem să încercăm o clarificare a sensurilor acestor cuvinte cheie prin câteva exemple legate de teatru: invitatele noastre sunt actrițe și teatrologi care au devenit producătoare, profesoare și animatoare ale scenei românești. Ele funcționează între scena oficială și cea independentă, iar vocile lor ating adesea subiecte feminine. Prin tot ceea ce au făcut pot fi considerate feministe, dar oare ele se consideră așa? Încercăm să aflăm împreună care este astăzi statutul femeii pe scena românească între feminism și feminitate. Încurajăm un dialog consistent cu toți participanții.

O dezbatere cu Mihaela Sîrbu (actriță, producătoare, profesoară, fondatoarea Teatrului fără Frontiere), Andreea Bibiri (actriță, regizoare, producătoare), Dana Voicu (actriță, regizoare, profesoară), Roxana Crișan (manager de talente) și voci din public. Moderator: Cristina Modreanu (critic de teatru, profesoară și curatoare de evenimente teatrale).

Casting Național Ibsen
16 noiembrie, ora 18:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit

Castingul Național Ibsen este prima fază a proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei. Castingul este o audiție națională la care sunt invitate toate artistele care doresc să-și prezinte versiunile lor de personaje ibseniene. Audiția va fi urmată de o discuție despre personajele lui Ibsen văzute din perspectiva femeii contemporane. Faza a doua a proiectului constă în producerea pe parcursul anului 2015 a trei spectacole diferite regizate de trei tinere regizoare cu susținerea unor instituții culturale din București.

Proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei este unul dintre cele trei câștigătoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014. Anul acesta au fost primite 85 de aplicații din 43 de țări, iar juriul alcătuit din Cliff Moustache, Line Rosvoll și Helge Rønning, cu Hilde Guri Bohlin secretar, a declarat că a avut o misiune foarte grea în alegerea câștigătorilor. International Ibsen Scholarship a fost inițiat de Guvernul Norvegian în 2007, suma totală acordată anual fiind de 1.000.000 de NOK. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului și artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existențiale și legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.

 

 

Urmăriţi-ne pe:
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat.
ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival.
În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.
Parteneri strategici: Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), British Council, Institutul Polonez, Ibsen Scholarship.
Parteneri media: Digi24, TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, mediaTRUST, Avantaje, Business Review.
Parteneri media online: scena.ro, sub25.ro, observatorcultural.ro, avantaje.ro, port.ro, iconcert.ro, 4arte.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, hipmag.ro, 121.ro, ziarulmetropolis.ro, ileanaandrei.ro, getlokal.ro.
Persoană de contact (presă):
Delia Teșileanu – Specialist PR
delia.tesileanu@arcub.ro
0755.060.584

Comments are closed.

Viitorul este feminin! – Platforma Internațională de Teatru București #1